Skip to contentBrocc Logo Large
Din ekonomi

Bitcoin – berg eller dalbana?

Ingen har väl kunnat undgå det senaste årets galna efterfrågan på kryptovalutan bitcoin? Under bara 2017 steg värdet på bitcoin från under 1 000 dollar i januari till över 20 000 dollar i december för att sedan dyka. Efter stora uppgångar och nedgångar handlas nu kryptovalutan för runt 11 000 dollar och över 20 000 svenskar spekulerar just nu i bitcoin på börsen. Den som vågade satsa på bitcoin under våren 2017 har givetvis kunnat njuta av värdeökningen, men många spekulanter har också förlorat pengar när värdet sjunkit under vintern. En kritiker är Avanzas sparekonom Claes Hemberg som själv inte investerat i kryptovalutor. > Jag skulle inte våga lägga en krona på bitcoin, anledningen är att det inte finns någon riktig användning för den. Jag kan lika gärna investera i körsbärskärnor, förklarade Hemberg i en intervju med SvD 2017.

Bitcoin har lanserats på två börser, Chicago Mercantile Exchange (CME) och Chicago Board Options Exchange (CBOE) efter att kontrollorganet CFTC givit sitt godkännande. JP Morgan Chase vd, koncernchef och styrelseordförande, Jamie Dimon, tycker att blockchain-tekniken bakom bitcoin och de andra kryptovalutorna är spännande. > Det finns teknik därute, som blockchain, som kan ändra mycket. Det är en teknik som skulle kunna göra det billigare och säkrare att ange vem som äger en viss tillgång på till exempel finansmarknaden. Vi har mycket folk som tittar på det, säger han i en intervju med DI Digital.

Oavsett om du är positivt eller negativt inställd till bitcoin som valuta så kommer det med stor sannolikhet att vara volatilt på marknaden för kryptovalutor även i fortsättningen.

Brocc Logo SmallCopyright © 2023 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB