Skip to contentBrocc Logo Large
Din ekonomiIntervju

Därför lönar det sig att investera i privatlån

Hög avkastning i förhållande till låg risk gör att allt fler får upp ögonen för investeringar i privatlån, det som kallas P2P-lending. Genom att låna ut pengar direkt till svenska privatpersoner kan investerare både undvika börsens svängningar och bankernas obefintliga sparräntor.

Vi på Brocc sammanför investerare som vill spara i svenska lån med privatpersoner som vill låna genom sin digitala plattform. Utan mellanhänder som t.ex. en bank som tar höga avgifter och behåller största delen av kakan själv, kan både den som lånar ut och den som lånar få bättre villkor och bra räntor.

- Det här är egentligen precis samma sak som banken gör med dina pengar när du sätter dem på ett sparkonto – lånar ut dem till andra. Hos oss kan man alltså istället göra det själv och på så vis faktiskt få en riktigt bra ränta på sina sparpengar, säger Andreas Thim, kommersiellt ansvarig på Brocc.

Enkelt att komma igång

Den som vill investera i privatlån hos oss startar enkelt ett konto med hjälp av BankID och direkt efter den första insättningen börjar pengarna matchas mot olika spridas ut på flera olika lån låntagare via plattformen. Investeringen delas upp i små delar och sprids ut på många olika lån, för att minimera eventuell risk. Alltså det klassiska att ”inte lägga alla ägg i samma korg”. Varje månad får sedan investeraren tillbaka en del av lånet, en amortering, samt ränta som den sen kan välja att antingen få utbetalt till sitt bankkonto eller att återinvestera för att uppnå ränta-på-ränta-effekt.

Låg avgift och hög avkastning till låg risk

Eftersom allt sköts digitalt och den klassiska mellanhanden är borttagen, kan avgiften för investeringstjänsten hållas på en låg nivå. Vi på Brocc tar hand om hela administrationen från kreditgivning till hantering av betalningar till en kostnad av endast 1,8% per år av det utlånade beloppet och den kostnaden dras automatiskt från den inbetalda räntan. Detta innebär att vi endast tar betalt när investeraren får betalt. Visst är det bra? Samtidigt är risken låg då det är kreditvärdiga svenska privatpersoner med fast inkomst utan betalningsanmärkningar som är låntagare och sammantaget gör det att avkastningen efter avgifter och kreditförluster förväntas ligga på ca 6 %.

Enkelt och smidigt

Vi hanterar också hela flödet från kreditbedömning av låneansökningar, återbetalningar på lånen och eventuella påminnelser fram till räntebetalningar och skatterapportering. Varje år skickar vi in uppgifter till Skatteverket vilket innebär att allt kommer stå förtryckt på deklarationen när det är dags för den.

– I tider som dessa när börsen skakar och de flesta klassiska sparkonton ger 0% i ränta är det allt fler som upptäcker fördelarna med att investera direkt i svenska privatlån. Det är en stabil och förutsägbar investeringsform där man istället för att investera i företag investerar, precis som banken, direkt i svenska privatpersoner. En investering som unikt nog kombinerar både god avkastning och låg risk. Få svar på vanliga frågor kring investeringar i privatlån.

Brocc Logo SmallCopyright © 2024 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB