Skip to contentBrocc Logo Large
Din ekonomi

Bostadskrasch – inte för alla!

De svenska bostadspriserna närmar sig bristningsgränsen men låntagarna hos Brocc sitter relativt sett lugnt i båten. Bara 35 procent av dem äger sitt boende vilket gör dem mindre sårbara vid en bostadskrasch eller kraftigt höjda räntor.

”Börschefen: Det är bostadsbubbla på gång”, ”Risken för bostadsbubbla i Stockholm ökar” och ”Varnar för bostadsbubbla – priskrasch väntas på bostäder”. Domedagsrubrikerna har avlöst varandra hela hösten och enligt den senaste rapporten från Internationella Valutafonden, IMF, har Stockholm numera bland de högsta bostadspriserna i världen. På finansbolaget UBS lista över städer i farozonen för att hamna i en bostadbubbla toppar Toronto tätt följt av Stockholm på en lagom smickrande andraplats.

I Sverige äger cirka 60 procent av befolkningen sitt boende och de allra flesta har lånat pengar till sin bostad. Enligt den senaste rapporten från IMF överstiger 4 av 10 nya lån 4,5 gånger låntagarens årsinkomst. Och med tanke på att Riksbanken spår en räntehöjning över tid på minst ett par procent kommer räntekostnaderna för hushållens bolån att äta upp en betydligt större del av hushållskassan i framtiden.

Personer utan bolån mer kreditvärdiga (?)

Majoriteten av låntagarna hos Brocc äger däremot inte sin bostad och bor inte heller i Stockholm där prisökningen varit som mest aggressiv. Det gör dem mindre sårbara vid en eventuell bostadskrasch eller om bolåneräntorna stiger kraftigt.

Endast 35 procent av våra låntagare äger sin bostad eller så bor de områden som inte följt med i storstadsområdenas prisutveckling de senaste åren. Om bolåneräntan höjs och det eventuellt skulle bli en bostadskrasch kommer majoriteten av våra låntagare inte bli berörda, säger Jonathan Klein, vd på Brocc.

Låntagarna är vanligen löntagare mellan 30–50 år från hela Sverige. De arbetar ofta i offentlig sektor, transport- eller industrisektorn och har både hög kreditvärdighet och betalningsmoral.

De flesta av våra låntagare påverkas inte av en eventuell bostadskrasch. Det gör att våra investerare kan vara lugna med att deras pengar lånas ut till kreditvärdiga personer med hög betalningsmoral även när det svänger på bostadsmarknaden, avslutar Jonathan Klein.

Läs mer om investeringar hos Brocc!

Brocc Logo SmallCopyright © 2024 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB