Kunskap är pengar

Johan Lilljebjörn, Story Media

Han är noggrann, påläst och vågar ta lite risker. Den 33-årige affärsutvecklaren Johan Lilljebjörn brinner för investeringar och sprider gärna sina risker – från aktier i Kina till P2P-marknaden i Sverige.

För två år sedan lämnade 33-årige Johan Lilljebjörn livet som försäljningschef för ett svenskgrundat bolag i Shanghai och flyttade hem till Stockholm. Efter två år i den kinesiska storstaden kände Johan och hans fru att Sverige lockade allt mer.

Idag jobbar Johan som säljchef och med affärsutveckling på Story Media där han driver och utvecklar nya digitala projekt. Han har en bakgrund som säljare men också som elitspelare i innebandy. Spelet med klubba och boll ligger honom lika varmt om hjärtat fortfarande även om nivån på träningarna är aningen lägre idag. Under de senaste åren har han även utvecklat ett annat stort intresse, investeringar och placeringar. Och han är minst lika noggrann och fokuserad på detaljerna där som på innebandyplanen.

För mig har investeringarna alltid varit ett stort intresse. När jag investerar mina pengar i aktier till exempel är jag väldigt noga med att förstå branschen jag investerar i och hur företagens affärsmodeller ser ut. Jag är lite nördig och läser på mycket om företaget, vilka som styr företaget, vilken framtidspotential branschen och bolaget har. Om det är en framtidsprodukt helt enkelt, säger Johan.

Under sina år i Shanghai satsade Johan bland annat pengar i storföretaget Alibaba Group. Han trodde mycket på affärsmodellen och läste på mycket om koncernen och vilka bolag som fanns i portföljen. Han tyckte om bolagets fokus på digitalisering och såg verkligen framtidspotential i deras ägande av bland annat företaget Taobao (taobao.com), en köp-och-sälj-sida likt Ebay eller Blocket här i Sverige. Taobao är idag en av världens mest besökta hemsidor.

Jag vill vara insatt och tyckte att Alibaba Group låg före sin tid. Det var en bra investering kan man säga. Samtidigt är det lite svajigt på världens börser just nu och då är investeringslösningar med lite större trygghet viktigare, säger Johan.

Johan bor tillsammans med sin fru i centrala Stockholm och drömmer om en stabil, ekonomisk framtid.

Vi har en lägenhet tillsammans som vi investerat i men på sikt kanske vi vill ha en sommarstuga någonstans i Sverige eller en lägenhet utomlands. Då behövs det kapital. Jag och min fru älskar också att resa och uppleva nya platser och kulturer. Det är inte billigt det heller, konstaterar Johan.

Utöver investeringar på aktiemarknaden valde Johan under hösten att investera pengar på P2P-marknaden. Han behövde ett tryggare alternativ där han kunde se pengarna växa, månad för månad.

Jag hade pengar över som jag inte ville investera på aktiemarknaden och då kändes Brocc som ett riktigt bra alternativ. Man får bra avkastning över tid och det är betydligt bättre än bankernas sparkonton där det nästan kostar att ha pengarna, säger Johan. När jag stötte på Brocc visste jag inte riktigt hur det fungerar när man lånar ut pengar till privatpersoner. Men som alltid läste jag på och pratade med vänner och kontakter om P2P-upplägget. Då kändes det som ett säkert och spännande investeringsalternativ och ett bra sätt för mig att sprida risken, säger Johan.

För Johan är risk en faktor han alltid tar med i bedömningen inför en investering.

Jag tar gärna lite risk med tanke på att det är långt kvar till pensionen. Jag tar hellre risk än låter pengarna ligga kvar på samma nivå hela livet. I fallet med Brocc vill jag, precis som för investeringarna på aktier, att pengarna ska växa på sikt och att produkten känns trygg och trovärdig. Jag skulle aldrig investera pengar i någonting som känns fel.

Istället för att ha kvar pengarna på ett sparkonto med noll i ränta på en storbank är Johan väldigt nöjd med att ha tagit steget in på P2P-marknaden. Och han tycker att fler ska följa i hans fotspår.

Jag tror att det handlar om svensk trygghet, att så många har sina pengar på sparkonton hos storbankerna. För mig personligen känns det otroligt bra att ha tagit steget och gjort den här investeringen. Jag tror på modellen och ser redan att det händer saker med pengar som inte vuxit på många år. Jag upplever att folk generellt är lite irriterade på storbankernas nollräntor men inte gör något åt saken. Mitt tips är att våga ta steget. Det känns otroligt skönt och man vet inte förrän man har testat.

Skapa ditt investerarkonto här.