Skip to contentBrocc Logo Large
Din ekonomi

Så lyckas du med dina sparmål!

För att lyckas med ditt sparande är den absolut viktigaste aspekten att inte låta dina sparpengar ligga stilla på ett sparkonto utan avkastning. Det är förvånansvärt många som idag har sina pengar på 0-ränte-konton på banken och därmed faktiskt förlorar pengar i takt med inflationen. Se därför till att istället placera pengarna där du får avkastning och glöm inte att kolla upp vilka avgifter som gäller.

Men för att verkligen lyckas krävs det lite mer än att bara spara pengar. Har du ett riktigt syfte med ditt sparande och ett tydligt mål är incitamenten högre och det är lättare att lyckas. Har du inte redan målen uppsatta så hjälper vi dig här med en enkel steg-för-steg-metod!

1. Gör en bucketlist

Att spara utan mål är som att springa ett lopp utan en mållinje. Det blir inte särskilt roligt och du vet inte åt vilket håll du ska springa! Skriv därför en bucketlist med 50 sparmål. Det kan vara allt från ett husköp, resa jorden runt, renovera köket, bjuda närmsta vännerna på en resa när du fyller jämt till att pensionera dig några år tidigare. Planera in en eller två tillfällen för att fullföra din bucketlist då det sätter grunden till dina sparmål. Skapa den rätta stämningen med något gott att äta och med musik som motiverar dig.

2. Skapa en sparplan

När du utformat din bucketlist med dina mål är det dags att göra en sparplan. Baserat på vad målen kommer kosta och när du ska ha uppnått dem bör du räkna ut hur mycket du behöver spara varje månad för att nå dit. Vissa mål kräver kanske mindre insats för att nå medan andra är mer kostsamma och kräver en större insats. Så räkna ihop summorna du behöver spara och gör dig redo för steg tre.

3. Skapa delmål

Att resa jorden runt eller att förtidspensionera sig kräver en längre sparplan medan vissa saker som att renovera köket eller mindre köp kan checkas av från listan under en kortare tidsperiod. Sätt upp en deadline för varje mål och dela sedan upp dina sparmål i följande kategorier: A, B och C likt Alexander Pärleros målmetod i Framgångsboken, där A är de viktigaste och svåraste målen, efterföljt av kategorierna B och C i prioritetsordning. Skriv ner dina mål under de tillhörande kategorierna.

4. Påminn dig själv

Påminn dig själv om dina olika sparmål varje månad. På så sätt kan du förtydliga varför du jobbar mot dina mål och motivera dig själv till fortsätta att spara.

5. Få dina pengar att jobba mer effektivt för dig

Hos Brocc kan du investera ditt sparkapital på ett modernt och stabilt sätt genom att låna ut pengar till svenska privatlån, även kallat P2P-lending. Det ger dig en god och stabil avkastning i jämförelse med börsens svängningar och bankens obefintliga räntor. Hos Brocc kan du dessutom få dina sparpengar att växa ännu snabbare! Detta genom att återinvestera dina amorteringar och räntor i nya lån för att få en ränta-på-ränta-effekt. Denna populära och effektiva metoden har en snöbollseffekt som får dina pengar att växa både snabbare & större med tiden på ett säkert sätt. Det är vad vi kallar valuta för pengarna!

Brocc Logo SmallCopyright © 2023 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB