Skip to contentBrocc Logo Large
Intervju

Med uppdrag att göra sparande enkelt

En händelse när Jan Bolmeson var 13 år har format hans sätt att se på sparande och privatekonomi. Vi fick en pratstund med privatekonomi-bloggaren som vill punktera myter och göra sparandet enkelt.

”Ekonomisk frihet och kul med pengar hade varit drivkraften om du frågat mig för några år sedan. Men jag tror att det har med min pappas död att göra”. Jan Bolmeson som ligger bakom bloggen RikaTillsammans är idag helt övertygad om att situationen som han och hans mamma hamnade i när han var 13 år ligger till grund för hans sparande och viljan att hjälpa andra.

När min pappa dog hamnade jag och mamma i en tuff ekonomisk situation och visste inte om vi kunde bo kvar i huset, det var fruktansvärt. Då tänkte jag att det här är enda gången i livet som jag ska behöva uppleva det här. Min drivkraft har helt enkelt varit rädslan för att hamna i en dålig ekonomisk situation igen, säger Jan till Brocc.

I USA har 44 procent av befolkningen inte ens 400 dollar i besparingar. I Sverige har var femte person inte 11 000 kronor på sparkontot utan måste ta lån eller sälja någonting om något oförutsett händer. Jan började tidigt se över sin egen ekonomi och så att han hade ett buffertsparande till att börja med. Sedan förde han över sina insikter och råd till sina vänner och andra han kom i kontakt med.

Hur ska man göra och hur ska man tänka? Insikten att många nästan inte har några sparpengar alls innebar att jag började skriva om privatekonomi och sparande på bloggen RikaTillsammans. Jag ville lyfta medvetenheten och folkbildningen. I min värld behöver du verkligen inte vara proffs för att få en bra ekonomi. Med små medel kan du åstadkomma stora förändringar på sikt, säger Jan.

Bli en vinnare genom att spara på längre sikt

Jan började spara tidigt och har gått på tunga nitar och rest sig. Under 20 års sparande har han förlorat alla sina pengar två gånger om – både i IT-kraschen och börskraschen 2008. Det har givit honom ovärderlig erfarenhet som i mångt och mycket format hans filosofi.

Du kan inte slå börsen på sikt utan att utesluta tur, det visar till och med forskning. Därför är mitt råd att spara på 10 års sikt i en global indexfond. Då kommer du att få bättre resultat än de allra flesta. Enligt mitt sätt att se på det är sparande ett av få områden där du kan bli en genomsnittlig sparare direkt. Det handlar inte om att den som kan mest och vet mest kommer att vinna, förklarar Jan.

En av de främsta anledningarna till att Jans blogg RikaTillsammans växt sig så stor är hans transparens. Han gör det han skriver om och jobbar hela tiden långsiktigt.

Hysteri som i fallet bitcoin kommer och går, det kommer de alltid att göra. Satsar man på börsen under ett år är det ungefär 60 procents chans att börsen går upp och 40 procent att börsen går ner. Det är bara lite bättre än att singla slant. Ser du det däremot på längre sikt har alla 10-årsperioder sedan 1870, undantaget åren 1919–1929, gått upp.

Slå hål på myter och förenkla sparande

Ett av Jans huvudsakliga mål med bloggen RikaTillsammans – där han skrivit över 1 000 artiklar – har varit att förenkla för vanliga personer som vill göra kloka saker med sin ekonomi men som inte har tid eller lust att vara insatta.

De enskilt största misstagen vi människor gör är att vi har gått på två myter – myten som finansbranschen målat upp om att sparande är komplicerat och myten om att man måste vara insatt och kunna mycket för att tjäna pengar. Faktum är att det finns undersökningar som visar att ju oftare vi loggar in på våra depåer och sparkonton desto sämre avkastning har vi. Sparare fattar irrationella beslut och är känslostyrda vilket gör att vi förlorar mer om vi loggar in ofta. Sätt upp en strategi och låt pengarna vara i 10 år, tipsar Jan.

Jan sticker inte under stol med att han är rädslodriven i sitt sparande och att han ibland kan få kritik från insatta personer för att vara lite väl defensiv. Men hellre tryggar han sin pension än blir rikast i hela Malmö.

Jag tycker att de flesta borde ha målet att kunna leva värdigt under sin pension. För oss som är yngre idag är det inte säkert att vi tänker på det. Mitt råd är att försöka spara 10 procent av sin lön, minst. Sen förstår jag att alla inte har möjlighet att göra det. Börja med ett buffertkonto och spekulera aldrig med dina buffertpengar. När du fyllt buffertkontor så kan du börja med ditt långsiktiga sparande, säger Jan.

Spara till barnen

Jan Bolmeson är författare till boken ”Gör ditt barn rikt”, en bok som riktar sig till föräldrar som vill ge sina barn en bra ekonomisk start i livet.

Spara till barnen men sparar du för mycket kan det lika gärna stjälpa som hjälpa. Får en 18-åring en halv miljon så kan pengarna lika gärna gå till en semester på Kos. Att spara barnbidraget varje månad är för mycket. Vi kom fram till att 450 kronor i månaden är en rimlig nivå. Det ger 200 000 kronor som barnet kan använda till en kontantinsats. Var noga med att de sparade pengarna inte betalar hela kontantinsatsen utan att barnen själva hjälper till med en fjärdedel så att de är delaktiga, säger Jan.

När Jan skrev boken intervjuade han bland annat flera experter som hävdade att de hade haft en sämre ekonomisk situation idag om de fått en miljon kronor vid 18 års ålder.

Det viktigaste är att ge barnen ekonomiskt självförtroende, tycker Jan.

På Jan Bolmesons blogg kan man följa de olika fonderna han rekommenderar. Hans tre bästa tips är lika enkla som viktiga.

  1. Börja tidigt
  2. Spara regelbundet
  3. Låt pengarna få jobba ifred
Brocc Logo SmallCopyright © 2024 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB