Skip to contentBrocc Logo Large
Din ekonomi

Så får du ordning på din privatekonomi

Det ska inte vara svårt att vara ekonomiskt smart. Därför har vi på Brocc samlat våra bästa tips på hur du med små medel kan förbättra ekonomin - och spara tusenlappar!

1. Starta buffertsparande

Spara ihop en buffert som täcker framtida utgifter. För att sparandet enklare ska bli av är ett bra tips att sätta av en viss procent av lönen till sparande varje månad. Ett tips är att sätta undan detta sparande direkt när lönen kommit in på kontot. Då har du snart ha en buffert som täcker oförutsedda utgifter som exempelvis sjukdom, vattenskada eller bilreparation. Sikta på att ha minst två månadslöner i en buffert som du enkelt kan komma åt om olyckan är framme. Tänk bara på att storbankernas sparkonton allt som oftast har 0 procent (0%) i sparränta vilket innebär att inflationen sakta men säkert äter upp pengarna. Därför är det viktigt att placera övrigt sparande med en bättre avkastning samt ta del av ränta-på-ränta effekten.

2. Skär ner på onödig konsumtion

Se även över dina konsumtionsvanor. Köper du kaffe på stan varje dag blir det många tusenlappar på ett år, detsamma gäller om du köper lunch på stan varje dag. Få istället som vana att ha med dig lunchlåda till jobbet och ät ute någon gång ibland. Många bäckar små kan ge större utrymme att få igång ett aktivt sparande och uppnå dina sparmål. Ett tips kan vara att sätta upp en budget för denna typ av utgifter för att säkerställa att man inte konsumerar mer än vad som är tänkt.

3. Minska dina lånekostnader

Oavsett vad du har för lån är det bra att se över vilka räntor du har och om du kan förhandla ner dem. Har du flera lån och krediter med orimligt höga räntor kan det vara hög tid att samla lånen på ett och samma ställe och på så vis få ner räntekostnaderna och spara pengar varje månad. Hos Brocc kan du samla dina lån och krediter på ett enkelt och tryggt sätt för att få bättre villkor och lägre kostnad. Även stora bolån är värt att se över. Bolånen är ofta större än konsumtionslånen vilket gör att även en liten räntesänkning kan göra väldigt stor skillnad. Var inte rädd för att ”shoppa runt”, alltså kontakta flera olika långivare för att se vart du kan få bättre ränta och villkor. Om din nuvarande långivare inte är villig att matcha andra erbjudanden du fått kan det vara hög tid att byta långivare. Och det är oftast mycket enklare än man kanske tror.

4. Sälj saker du inte använder

Precis som du har många andra fullt fungerade prylar de vill bli av med så varför inte titta på begagnatmarknaden nästa gång du behöver något till hemmet eller det är dags för nya skridskor till barnen? På Blocket, Tradera, Shpock och andra köp-och-sälj-sajter kan du enkelt sälja prylar som du inte längre använder. Många saker du köpt på dig genom åren kan ha ett bra andrahandsvärde som gör att du kan få mycket pengar om du lägger ut dem till försäljning. Med andra ord är det värt att spendera lite tid på att gå igenom källaren, garderoben eller förrådet för att hitta saker som kan få nytt liv och ge ett extra tillskott till sparandet.

5. Hyr istället för att köpa

Saknar du verktyg för att reparera den där grejen hemma, blåsa löven i trädgården eller för att såga upp trädet som blåste ner i trädgården under den senaste höststormen? Fundera då på om du kan hyra verktygen du saknar istället för att köpa, särskilt om du troligtvis bara ska använda dem ett fåtal gånger. (Kan du istället låna av någon bekant är det så klart ännu bättre.) Det finns idag appar även för detta där du enkelt kan hitta privatpersoner i din närhet som har prylar att hyra ut. Ofta kan du hyra allt mellan himmel och jord, som festkläder, paraplyvagnar, campingtält och sportprylar. Och glöm inte att du själv också kan hyra ut dina egna prylar när du inte använder dem och på så vis få extra klirr i kassan.

6. Låt inte pengarna sitta stilla

Låt inte dina sparpengar ligga stilla på ett sparkonto utan avkastning. Undersök marknaden och ta dig tid att placera om dina sparpengar till en sparform där du får valuta för dina pengar. Det är viktigt att ha både ränta och risk i åtanke när du väljer sparform och framför allt undersöka eventuella avgifter. Hos oss på Brocc får du en smidig och modern plattform där du enkelt öppnar ett kontomed BankID och smidigt kan hantera insättningar och följa din investering. Investeringar i svenska privatlån (P2P-lån) är en stabil investeringsform jämfört med börsens svängningar och bankernas obefintliga sparräntor. Förväntad avkastning efter kreditförluster och avgifter är hela 6% som du kan välja att plocka ut eller återinvestera för att få den omtalade ränta-på-ränta-effekten.Oavsett hur du väljer att placera dina pengar är vårt tips till dig att välja något som får sparpengarna att växa. För att få ditt sparande att växa ännu mer är ett bra tips att månadsspara, på så sätt kommer ditt sparande öka varje månad och generera mer avkastning.

Brocc Logo SmallCopyright © 2024 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB