Skip to contentBrocc Logo Large
Din ekonomi

7 tips till dig som ska renovera

Att renovera sin bostad eller stuga är ofta ett stort projekt som kan sluka både energi och pengar. Med 7 enkla tips kan du effektivisera ditt renoveringsprojekt och lyckas finansiera din dröm så den blir till verklighet.

1. Plan

Steg 1 är att göra en tydlig plan över ditt projekt. Vad är din tidsplan? Kan du ta hjälp av någon du känner eller behöver du ta in en hantverkare? Vad för material behöver du och hur mycket? Skriv upp allt i ett dokument som du sedan kan stämma av och kontrollera under projektets gång.

2. Budget

Budget, ett viktigt och avgörande steg för att ro projektet i land. Det förenklar mycket att ha en tydlig översikt och beräkna så mycket kostnader som möjligt på förhand. Kan du finansiera kostnaden själv eller behöver du ta hjälp genom att ta ett lån för att genomföra ditt projekt? Att ta ett lån är inga svårigheter och ska inte vara dyrare än nödvändigt. Hos Brocc kan du enkelt och smidigt ta lån från 10 000 kronor till 350 000 kr, om du så behöver låna pengar till hela eller delar av renoveringskostnaden. Återbetalningstiden väljer du själv, från 6 månader och upp till 10 år som längst. Du kan även själv påverka din månadskostnad genom att välja en kortare eller längre återbetalningstid för ditt lån. Längre återbetalningstid ger lägre månadskostnad och kortare ger högre. Du kan alltså själv styra och planera din ekonomi framåt. Oavsett vilken summa du lånar och vilken återbetalningstid du väljer har vi alltid samma schyssta villkor utan onödiga mellanhänder.

3. Gör själv

Du kan göra mycket arbete själv som både erfaren och oerfaren hantverkare. Ta hjälp av youtube för att lära dig de bästa knepen för att t.e.x. måla lister, lägga golv, bygga altan och mycket mer. Det kan få dig att spara många tusenlappar.

4. Ta hjälp

För ett större eller mer avancerat renoveringsprojekt kan det vara smart att ta hjälp av en arkitekt för att uppnå bästa möjliga resultat. En arkitekt kan hjälpa dig med bygglovsritningar, design eller med smarta lösningar för ditt renoveringsprojekt. Glöm inte att ta professionell hjälp med arbeten som rör rörmokeri, el och våtrum då det är viktigt av försäkrings- och säkerhetsskäl.

5. Offert

Ska du anlita hantverkare? Vänd dig till flera hantverkare och ta in offerter för att jämföra priserna. Var noggrann med att få med en tydlig omfattning, tidsplan och vad som gäller för tilläggsarbeten, resor och städning och om det är du eller hantverkaren som står för materialet. Kontrollera även så att momsen ingår och att företaget har en F-skattesedel och en allrisk- och ansvarsförsäkring. Se även till att skriva ett utförligt avtal med hantverkaren du valt att gå vidare med. Vi rekommenderar även att läsa konsumentverkets tips innan du startar ditt renoveringsprojekt.

6. Rot-avdraget

Undersök vilka villkor som finns för att få göra rotavdrag. Även här kan du spara tusenlappar. Du kan utnyttja en viss kvot varje år som passar perfekt att använda för en renovering – förutsatt att du inte använt upp din kvot innan. Kom ihåg att du endast kan göra avdrag för hantverkaren och inte för byggmaterialet.

7. Värdering

När renoveringen är färdig kan du antingen ansöka om en omvärdering för att sälja din bostad eller för att sänka dina avgifter och månadskostnader med hjälp av ditt värderingsintyg från mäklaren. Så fastän en renovering kräver en del energi, tid och pengar lönar det sig oftast i slutändan och ibland kan du även tjäna tillbaka pengar med en värdehöjning.

Lycka till med renoveringen och tveka inte att höra av dig till oss om du vill ansöka om lån för att fullgöra din dröm eller om du har andra frågor till oss på Brocc.

Brocc Logo SmallCopyright © 2023 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB