Skip to contentBrocc Logo Large
Din ekonomiIntervju

Slutar du betala dina räkningar bara för att börsen skakar?

Nej, så klart gör du inte det. Och det gör inte heller våra kunder som lånar pengar via vår plattform. Vi tog ett snack med Gustaf Ehrenborg, Institutional Sales Manager hos oss, om börsens läge just nu och varför investeringar i svenska privatlån står sig stabila trots att börsen skakar;

”Att börsen har det tufft just nu har väl inte undkommit någon. Många svenskar, småsparare som professionella investerare, har kapital i aktier och därför är det inte konstigt att nyheterna om börsens mående och inte mående slås upp stort just nu. Det är inte heller konstigt att man då även börjar fundera över eventuella andra investeringar man har, hur trygga och stabila de är just nu, och kanske också börjar titta sig om efter andra former som inte fluktuerar lika hårt”, säger Gustaf.

Börsen skakar – privatlån står sig stadigt

”Skillnaden mellan att investera i svenska privatlån och i aktier är stor. Hos oss på Brocc beviljar vi bara lån till kreditvärdiga, svenska medborgare – som är de mest betalningssäkra i hela EU. Vi svenskar har en oerhörd stark vilja att göra rätt för oss och vi betalar våra räkningar i tid, oavsett om det rör sig om hyra, avgift till bostadsrättsföreningen eller elen. Det gör både du och jag och det gör framför allt dem som lånar hos oss. Och det gör vi oavsett om börsen går upp eller ner."

Som vilken räkning som helst

"Livet stannar inte upp bara för börsen dyker. En räkning på ränta och amortering från Brocc är som vilken räkning som helst. Och så är det även i en lågkonjunktur – vi alla fortsätter att betala våra räkningar oavsett om konjunkturen går upp eller ner. Majoriteten av våra låntagare har dessutom ett extra låneskydd som, i händelse av ex. arbetslöshet, går in och betalar räntor och amorteringar på lånen hos oss. Det gör att din investering fortsätter att vara trygg och stabil."

Pengar ut varje månad

"Lånen hos oss är annuitetslån, vilket betyder att den som lånar betalar tillbaka en del av lånet samt ränta varje månad. Du som investerare får alltså både avkastning och återbetalning in på ditt Brocc-konto varje månad. Vill du sedan ta ut pengarna och stoppa i plånboken för kassaflöde, eller återinvestera i nya lån för optimal ränta-på-ränta fixar du det enkelt i inställningarna på Mina Sidor. Din investering är alltså väldigt flexibel."

Miljarder äts upp på sparkonto med nollränta

"De som tidigare dragit sig för att ta steget in på börsen med sina sparpengar på grund av den höga risken är kanske än mindre benägna nu vilket jag kan förstå. Samtidigt är det viktigt att vårda sitt sparade kapital och ge det förutsättningar att växa och frodas. Tyvärr är det fortsatt många svenskar som låter sina hårt förvärvade slantar stå på ett klassiskt sparkonto på banken med 0 % ränta och sakta men säkert ätas upp av inflationen. Så mycket som två tredjedelar av svenskarnas sparande – 1 119 miljarder(!) – låg vid det senaste årsskiftet på de fyra storbankernas konto. Mina varmaste rekommendation till dessa svenskar är att ta sig en funderare på om pengarna kanske mår bättre någon annan stans, där de kan växa eller i alla fall inte minska i takt med inflationen. Naturligtvis vill jag slå ett slag för P2P, inte bara för att jag jobbar på Brocc utan kanske framför allt för att jag själv är en aktiv investerare i svenska privatlån och har personligen sett styrkan i det under både börsuppgång och -nedgång", avslutar Gustaf.

Har du frågor om din investering hos oss eller är du ännu inte kund och nyfiken på att veta mer? Tveka inte att höra av dig till oss, vi finns på plats alla vardagar och är här för att svara på dina funderingar – 08-50 12 15 80 eller help@brocc.se

Brocc Logo SmallCopyright © 2024 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB