Skip to contentBrocc Logo Large
IntervjuNyheter

”Spännande att man går förbi bankerna”

**
Spiltans vd Per H. Börjesson är en av Sveriges mest profilstarka investerare. För Brocc berättar han om hur allt började, sin investeringsfilosofi och hur han ser på den växande P2P-marknaden.**

Vill man bli miljonär har man med största säkerhet stött på någon av Per H. Börjessons böcker. Han växte upp hos en bilhandlare i Alingsås innan han styrde skutan till Linköping för industriell ekonomi-programmet. Snart lockade USA där det blev både fortsatta studier på Columbia University och flera års jobb på Ericsson innan han återvände hem till Sverige igen.

Under universitetstiden i Linköping hade Per börjat intressera sig för aktier och när han sedan flyttade hem till Sverige bildade han en aktieklubb tillsammans med några av hans gamla studiekamrater. Det gick så bra att han snart grundade Investment AB Spiltan där han än idag är vd och ansiktet utåt.

”I aktieklubben var vi glada amatörer som köpte och sålde aktier i olika grupper. Men de 40 000 kronorna vi gick in med hade snart växt till 200 000 kronor. 1997 grundade jag Spiltan för att även komma åt onoterade bolag”, säger Per H. Börjesson till Brocc.

Från att vara en aktieamatör förvaltar Per H. Börjessons företag Investment AB Spiltan idag tre miljarder kronor med över 2 500 aktieägare. Är det någonting som influerat Per H. under sina 20 år i Spiltan så är det investeraren och mogulen Warren Buffett.

”Buffetts teori är ganska enkel. Det handlar om att vara långsiktig i sina köp. Han köper sina aktier i lönsamma bolag som han förstår sig på och som har bra ägare och utdelning. Det är inte alla som har karaktären att orka vara långsiktig”, förklarar Per.

Per H. läste tidigt första biografin om Warren Buffett:  ”The Making of an American Capitalist” och insåg snart att teorierna och filosofin bakom Buffetts investeringar tilltalade honom. Han lydde Buffetts devis att ”alla kan bli rika på aktier men man får inte ha bråttom.”

Per H. Börjesson gav ut sin första bok ”Så här kan alla bli miljonärer” 2008 och har följt upp den boken med både ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” och ”Så här blir du miljonär i hängmattan”.

”För mig handlar det om ett aktivt sparande. Börjar du varje månadslön med att dra av tio procent i ett aktivt sparande så kommer det att bli riktigt bra på lång sikt. En viktig nyckelfaktor är även ränta på ränta, världens åttonde underverk. På det sättet kan ett litet belopp bli stort. När man sparar och får avkastning på avkastning blir utvecklingen fantastisk,” säger Per.

En annan nyckelfaktor som per lyfter fram är att våga fatta egna beslut utan placeringsrådgivares påverkan.

”Många som jag pratar med känner ingen tillit till sin egen förmåga utan går till placeringsrådgivare som oftast bara är säljare. I 99 fall av 100 blir resultatet bättre om du gör det själv. Välj en indexfond med låga avgifter och låt dig inte förvirras av finansbranschen som vill göra det svårt för dig. De skapar bara transaktioner och kostnader som institutionerna tjänar på, inte du. För personer som inte är experter på aktier och investering är det en bra grundidé att ha riskspridning och satsa lite pengar varje månad”, säger Per.

Investment AB Spiltan investerar både i noterad och onoterade aktier och är största ägare i equity crowdfunding conceptet Pepins som är en del av den svenska P2P-marknaden för lån och investeringar. Han är väl insatt i fenomenet som växer sig starkare i Sverige.

”Jag tycker att det är spännande att man går förbi bankerna och har direktkontakt mellan låntagare och långivare eller bolag och investerare. Internet har inneburit möjligheter att ha helt andra kontaktytor idag. Jag tycker att det är bra att investeringen och lånen fördelas på många olika personer för att minska riskerna, så att man inte satsar allt på en person”, avslutar Per.
Pers 4 gyllene investeringstips:

  1. Ränta på ränta, det åttonde underverket
  2. Undvik placeringsrådgivare, de är ofta säljare
  3. Ha tillit till din egen förmåga och var påläst
  4. Avsett 10 procent av din lön i ett långsiktigt sparande
Brocc Logo SmallCopyright © 2023 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB