Skip to contentBrocc Logo Large
Din ekonomi

Spara smart i höst!

Med sommaren tillkommer oftast en del extraavgifter och kanske har du som många andra använt dig av pengar från din buffert? Ingen fara! Med 7 enkla spartips kan du ge din privatekonomi en nystart och spara tusenlappar! Du kan börja redan idag. Så här lyckas du med ditt sparande:

1. Fyll på din buffert

Sätt upp ett mål för hur mycket pengar du ska spara varje månad och påminn dig själv om vad du jobbar mot. Ett välkänt spartips är att dra av tio procent från din månadslön i ett aktivt sparande som kommer resultera i riktigt bra resultat på lång sikt. Bara genom att skriva ner dina mål och din plan ökar du dina chanser att nå dem avsevärt. Du kommer stöta på hinder på vägen men hitta din disiplin och ha din målbild i sikte. För inget känns väl bättre än att uppnå sina mål?

2. Välj matlåda istället för lunch ute

Planera dina måltider och gör en shoppinglista för att få bättre överblick över vad som ska konsumeras. För visst kan det slinka ner onödiga köp i matkorgen ibland? Gör även som vana att laga en extra stor sats från gårdagens middag som du kan ta med på lunchen. Extra gott smakar lasagne, paj, höstgrytor och morotsbiffar med halloumi. Du sparar cirka 2000 kronor varje månad på att laga egen mat och ger dig nya och smakrika erfarenheter. Win win!

3. Använd termos istället för take-away kaffe

Take-away kaffe är inte bara dyrt utan alla pappersmuggar är även en miljöbov. Spara in på slantarna och miljön genom att damma av termosen.

4. Minska onödig konsumtion

Att shoppa kan vara roligt men behöver du verkligen en till skjorta eller ett par till sneakers? Tänk igenom dina köp ordentligt om det så är kläder, restaurangbesök, nikotin eller teknikprylar och dra ner på din onödiga konsumtion. Är du riktigt motiverad kan du testa på ett årslångt köpstopp? Det viktigaste av allt är att du ändrar ditt konsumtionsmönster på lång sikt och tar kontroll över din egen ekonomi med en plan och en budget.

5. Se över dina fasta kostnader

Det är så enkelt med autogiro och abonnemang. Summan dras från ditt konto varje månad utan extra ansträngning och vips så är pengarna borta. Men hur mycket använder du egentligen dina abonnemang och hur mycket kostar dem dig varje år? Ett bra tips är att se över vilka avgifter du har som t.e.x. Viaplay, Spotity, Netflix, SATS, Storytel eller HBO.

6. Sälj eller byt saker

Har du något hemma som du tröttnat på och skulle kunna klara dig utan? Sälj det. Andrahandsmarknader för allt från tv-spel och möbler till barnkläder och skor har vuxit rejält de senaste åren. Boka in dig på loppis eller sälj på nätet. På facebook hittar du även sälj- och bytesgrupper värda att utforska. Att ge dina prylar nytt liv är både ekonomiskt och miljövänligt.

7. Låt inte pengarna sitta stilla

Låt inte dina sparpengar ligga på ett sparkonto utan avkastning. Undersök marknaden och ta dig tid att placera om dina sparpengar till en sparform där du bokstavligen får valuta för dina pengar. Hos oss på Brocc får du en smidig och modern plattform där du enkelt öppnar ett konto med BankID och smidigt kan hantera insättningar och följa din investering. Investeringar i svenska privatlån (P2P-lån) är en stabil investeringsform jämfört med börsens svängningar och bankernas obefintliga sparräntor. Oavsett hur du väljer att placera dina pengar är vårt tips till dig att välja något som får sparpengarna att växa. Någon som lyckats med just detta är Spiltans vd Per H. Börjesson som är en av Sveriges mest profilstarka investerare. I en exklusiv intervju med Brocc berättar han om sina 4 gyllene investeringstips:

  1. Ränta på ränta, det åttonde underverket
  2. Undvik placeringsrådgivare, de är ofta säljare
  3. Ha tillit till din egen förmåga och var påläst
  4. Avsett 10 procent av din lön i ett långsiktigt sparande

Med det sagt vill vi önska dig lycka till med ditt sparande och en trevlig start på hösten!

Brocc Logo SmallCopyright © 2023 Alla rättigheter förbehållna av Brocc AB