Enkla tips för en bättre privatekonomi 2018
Är målet för 2018 att få bättre ordning på privatekonomin? Vi ger dig flera enkla och bra tips på hur du får igång sparandet och sänker dina kostnader. Vid sidan om populära nyårslöften som att träna mer eller äta nyttigare är det många som varje år lovar att de ska få bättre ordning på privatekonomin och spara mer, inte minst i åldrarna 18–25. Det visar en aktuell undersökning från Nordea som Dagens Industri tagit del av. Sparlån listar flera tips på hur du med små medel kan förbättra ekonomin under 2018.
**1. Starta ett buffertsparande. **Spara ihop en buffert som täcker framtida utgifter. Ett sätt är att avsätta en viss procent av lönen till sparande varje månad. Då har du snart ha en buffert som täcker oförutsedda utgifter som exempelvis sjukdom, vattenskada eller bilreparation. Sikta på att ha minst två månadslöner i en buffert som du enkelt kan komma åt om olyckan är framme. Tänk bara på att storbankernas sparkonton allt som oftast har 0 procent (0%) i sparränta vilket innebär att inflationen sakta men säkert äter upp pengarna.
2. Se över dina abonnemang. Se gärna över dina fasta kostnader också, det finns hundralappar att spara varje månad. Har du löpande avtal på tv, bredband, el och försäkringar som du kan omförhandla? Idag finns det flera digitala tjänster och jämförelsesajter som ger dig en bra översikt över dina utgifter och flera av tjänsterna kan också hjälpa dig att omförhandla villkoren och sänka kostnaderna. Dina streamingtjänster och prenumerationer kan också bli riktiga pengabovar. Säg upp tidningar, magasin och streamingtjänster du inte använder tillräckligt mycket.
3. Skär ner på onödig konsumtion. Se även över dina konsumtionsvanor. Köper du kaffe på stan varje dag blir det många tusenlappar på ett år, detsamma gäller om du köper lunch på stan varje dag. Få istället som vana att ha med dig lunchlåda till jobbet och ät ute någon gång ibland. Många bäckar små kan ge större utrymme att få igång ett aktivt sparande och uppnå dina sparmål.
4. Minska dina lånekostnader. Du förtjänar bättre villkor på alla lån du har. Oavsett vilka lån du har är det bra att se över vilka räntor du har och hur du kan förhandla ner dem. Har du samlat på dig blancolån med orimligt höga räntor kan det vara hög tid att samla lånen på ett och samma ställe och få ner räntekostnaderna. Även stora bolån kan vara bra att se över på det nya året. Våra bolån är ofta större än konsumtionslånen vilket gör att även en liten räntesänkning göra stor skillnad. Kontakta din nuvarande bank och se om de är villiga att sänka din ränta. Om inte kan det vara hög tid att se dig om efter en ny bank som är villig att ge dig bättre villkor.
5. Sälj saker du inte använder På Blocket, Tradera, Shpock och andra andrahandsmarknader får du lätt sålt prylar som du inte längre använder eller har växt ur. Många saker du köpt på dig genom åren kan ha ett bra andrahandsvärde som gör att du får mycket pengar om du lägger ut dem till försäljning. Sälj dem istället för att låta sakerna stå och samla damm i en källare eller på vinden.